Mosselen met venkel, vermouth en Saucisson d’Ardenne
- 2 venkelknollen
- 2 sjalotten
- 2 teentjes look
- 1 bosje dille
- 3 kg mosselen
- een klontje boter
- 1 el venkelzaad
- 6 tomaten
- 100 g Saucisson d’Ardenne (+/- 12 sneetjes)
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 300 ml witte vermouth (bijv. Noilly Prat)
- Maak de venkel schoon maar bewaar het venkelgroen. Verwijder de harde kern en snijd anderhalve venkel in blokjes. Snijd de rest in zeer fijne plakjes met een scherp mes of een mandoline, en bewaar in ijswater.
- Pel de sjalotten en hak fijn. Pers de look. Snijd de stelen van de dille en hak die fijn. Hak de toppen grof en houd apart. Was de mosselen en maak ze schoon.
- Smelt een klontje boter in een grote mosselpan. Stoof er de venkelblokjes, sjalot, look en het venkelzaad op zacht vuur in aan tot helemaal zacht en licht gekleurd in 10 à 15 minuten.
- Snijd intussen de tomaten in vier, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
- Snijd de Saucisson d’Ardenne in repen. Meng met de bewaarde venkelplakjes en het venkelgroen, en maak aan met olijfolie, peper en zout.
- Zet het vuur hoger, voeg de mosselen en de vermouth toe aan de pan en zet er het deksel op. Laat in +/- 5 minuten garen, en schud af en toe op.
- Neem de mosselen van het vuur. Schep er de tomaten en grofgehakte dilletoppen bij, en kruid bij met zwarte peper van de molen. Schud even op.
- Verdeel over 4 borden. Garneer met de venkelsalade.
- Serveer.