Marcassou Logo
Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com
  • No products in the cart.

1964

Hoe het allemaal begon

Het verhaal van Marcassou begint bij de twee vrienden Alfred Grevesse en Jozef De Spiegeleire. In 1964 richten deze handlangers de nv. Champlon Salaisons op en brengen ze een kleine Ardense worst op de markt, die meteen erg populair werd.

marcassou_history

1966

More Majorum

Ze bouwen een fabriek te Champlon-En-Ardenne, pal in het hart van de Ardennen, op het kruispunt tussen Marche, La Roche, Bastogne en Saint-Hubert. Twee jaar later, in 1966, starten ze de productie op. Hun devies luidt “More majorum”, wat betekent “Naar oud gebruik, volgens de oude tradities”.

1966

Het échte Ardense worstje

Hun eerste product is “Marcassou, het echte Ardense worstje”, gemaakt volgens een oud Ardens recept. De ambachtelijke bereidingswijze en dito rooktraditie zorgen voor een fijne smaak die bij het grote publiek onmiddellijk in de smaak valt.

1967

Uitbreiding van het gamma

Het succes zorgt voor een uitbreiding van het gamma, volledig bereid volgens de artisanale tradities maar met de allermodernste productie- en rijpingsmethoden. Deze producten worden allemaal onder het kwaliteitsmerk Marcassou verdeeld. De producten worden al gauw een succes in heel de Benelux.

1970

Het gezicht van Marcassou

Het bedrijf draait goed en krijgt voor de eerste keer een gezicht.  Een lachend, donkergroen everzwijntje met een bruine salami tussen de tanden met op de achtergrond 3 dennenboompjes. Het everzwijn staat voortaan symbool voor het Ardense karakter van Marcassou. Sindsdien werd het logo nog aangepast aan de tijd. De nu volledig gestileerde tekening krijgt een lichtgroene kleur. De salami en het nieuwe lettertype van de tekst Marcassou worden rood. Er verdwijnen ook 2 tanden bij het everzwijn.

1976

Appellation d’origine

In 1976 draagt de Jambon d’ Ardenne van Champlon Salaisons fier het ‘Beschermde Oorsprong‘ of  ‘appellation d’origine‘ zegel. Deze benaming is beschermd door de Europese Unie en iedereen die dit product wil maken is gebonden aan heel strikte eisen zowel qua productie als geografische oorsprong.

1987

Filet d’Ardenne ziet het levenslicht

In 1987 ziet de Filet d’Ardenne het levenslicht. Deze Ardense lekkernij wordt bereid uit het allerfijnste deel van de ham, gerookt op artisanale wijze met een speciale kruidenmengeling. Dit product wordt naast de droge worst het paradepaardje van Marcassou.

1990

Marcassou investeert in kwaliteitscontrole

Sinds 1990 past Marcassou de HACCP-principes toe en is daarmee de Belgische trendsetter op het gebied van kwaliteitscontrole. De laatste 10 jaren is enorm geïnvesteerd in gebouwen, installaties en materiaal om een antwoord te kunnen bieden aan de stijgende vraag naar Marcassou-producten. De langdurige rijping van de worsten vraagt immers ook naar een grote fabrieksoppervlakte waar ze de ruimte hebben om te kunnen rijpen.

2020

Recycleerbare verpakking

Marcassou in een nieuw jasje! Aan de smaak verandert niets, wel aan de verpakking. We gaan voor een duurzame verpakking met volledig recycleerbaar karton en een fijne recycleerbare film. Goed voor 65% minder plastiek en 9 ton afval minder per jaar. De eerste verpakkingen die worden aangepast zijn deze van de Ardense charcuterie in sneetjes, de rest volgt later. Nog meer redenen om te genieten van Marcassou!

2021

Le Cochon bien-être

In 2021 werd het label “Le Cochon bien-être” in het leven geroepen, een label dat de Ardennen, de lokale landbouwers en dierenwelzijn centraal stelt in zijn producten. De producten die dit label dragen worden niet alleen geproduceerd in de Ardennen, maar bovendien is het vlees 100% lokaal. Het label is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende lokale actoren die onmisbaar zijn voor de productie van kwaliteitscharcuterie.