Marcassou Logo
Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com
  • No products in the cart.

Frequently Asked Questions

Jij vraagt. Wij beantwoorden.

Waar worden de producten van Marcassou gemaakt?

Alle producten van Marcassou worden écht in de Ardennen gemaakt, meer bepaald in het dorpje Champlon aan de rand van het woud van St-Hubert in de provincie Luxemburg. De lokale medewerkers hebben sinds generaties ervaring in de bereiding van lekkere Ardense specialiteiten. Zij hebben nog het respect voor tijd, want geduld is het belangrijkste ingrediënt voor de kwaliteit van de heerlijke Marcassou charcuterie.

Wat betekent het IGP (Indication Geographique Protegée) logo op de verpakking?

Het IGP-logo wordt voor een specifiek streekproduct toegekend door de Europese Unie. In het geval van Marcassou is dit van toepassing op de Saucisson d’Ardenne en de Jambon d’Ardenne. Concreet betekent dit dat deze producten in de Ardennen geproduceerd moeten worden en aan een bepaald lastenboek moeten voldoen. Meer informatie vind je hier terug: http://www.saucissondardenne.be/.

Met welke ingrediënten wordt Marcassou charcuterie gemaakt?

hoofdingrediënten van onze Marcassou charcuterie verklappen: varkensvlees en spek, zout, een mengeling van kruiden zoals knoflook, sjalot en peper, en andere kruiden afhankelijk van het product (bijv. tijm, laurier…) en het belangrijkste element in het recept: het traditionele rookproces bij gerookte producten en de rijping! Onze Jambon d’Ardenne bijvoorbeeld laten we minstens 12 weken rijpen zodat zijn specifieke aroma’s zich kunnen ontwikkelen.

Gebruikt u natuurlijke ingrediënten? Bevatten uw producten kleurstoffen? Of kunstmatige aroma’s?

Onze producten zijn natuurlijk. Op enkele producten na, zoals onze Marcachouffe of kipsalami, bevatten onze producten geen kleurstoffen of kunstmatige aroma’s. En de kleurstoffen en aroma’s die we bij die producten gebruiken, zijn 100% natuurlijk, niet kunstmatig.

Gebeurt het roken echt nog op de traditionele manier?

Het roken gebeurt nog altijd op de traditionele, natuurlijke manier met beukenhout en jeneverbessen.

Hoe lang duurt het rijpingsproces?

Tussen 16 en 56 dagen bij een Saucisson d’Ardenne, afhankelijk van de grootte ervan, en minstens 12 weken bij een Jambon d’Ardenne. Onze charcuterie krijgt volop de tijd om te rijpen en dat smaak je! De rijpingsduur is echt bepalend voor de smaak. Op de markt van de grote distributieketens hanteren wij van alle charcuterieproducenten veruit de langste rijpingstijd (gemiddeld dubbel zo lang).

Mag ‘het vel’ van de Marcassou salami’s opgegeten worden?

Elk Marcassou product heeft zijn eigen ‘vel’, dat verschilt van dikte en samenstelling. Het ‘vel’ rond de salami’s is gemaakt van collageen en is een 100% natuurlijk product. In het geval van de kleine snacks (Aperitivo, Marcachouffe) kan deze zonder enig probleem worden opgegeten. In het geval van de grotere salami’s raden wij aan om het vel te verwijderen, om zo de smaak beter tot zijn recht te laten komen. Hier kan je steeds op de verpakking terugvinden ‘Verwijder het velletje voor gebruik’.

Hoe garandeert u de kwaliteit van uw producten?

Elke fase in het productieproces wordt onderworpen aan kwaliteitscontroles en strikte hygiëneregels worden toegepast volgens een door het FAVV goedgekeurd HACCP-plan (autocontrolesysteem). Wij hanteren bovendien normen van twee internationaal erkende voedselveiligheidsstandaarden, BRC en IFS. De kwaliteit van onze producten is echter in de eerste plaats te danken aan ons specifiek productieproces. Wij geven onze charcuterie alle geduld en aandacht die nodig is om er heerlijke kwaliteitsproducten van te maken.

Waar kan je de Marcassou producten kopen?

De Marcassou producten kan je zowel in de supermarkt als bij de slager kopen. De traditionele supermarkten bieden een ruime gamma aan van voorverpakte Marcassou charcuterie. Bij de slager kan je dan weer terecht voor Marcassou producten die ‘vers van het mes’ worden gesneden.

Hoe moet ik de producten van Marcassou bewaren?

Indien niet onmiddellijk geconsumeerd, wordt het Marcassou stukgoed bij voorkeur in de koelkast bewaard. Eenmaal geopend zijn de producten in de koelkast een tot twee weken houdbaar. Wij raden u ook aan om de Marcassou producten een paar minuten op temperatuur te laten komen, wanneer u ze uit de koelkast haalt om ze te eten. De aroma’s van de Marcassou producten komen zo beter tot hun recht en u zal des te meer genieten van hun smaak en hun typische producteigenschappen.

Gebruikt u vlees van everzwijnen? Waarom staat er een everzwijn in uw logo?

Neen, alleen varkensvlees. Het everzwijn is het symbool van de provincie Luxemburg en de Belgische Ardennen. Wij zijn er trots op dat wij Jambon en Saucisson d’Ardenne maken en koesteren onze band met de Ardennen. Marcassou ligt trouwens aan de basis van de bescherming van de naam ‘Saucisson d’Ardenne’ en van de aanvraag voor de erkenning als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) van de Saucisson d’Ardenne, waarbij het gebruik van everzwijnvlees niet toegelaten is.

Zijn de Marcassou producten goed voor de gezondheid?

De producten van Marcassou zijn gemaakt op basis van traditionele en natuurlijke ingrediënten. Marcassou is dan ook uw terechte keuze voor de beste Ardense charcuterie. Er zijn geen “slechte” voedingswaarden, alleen slechte voedingsgewoonten. Goede voedingsgewoonten berusten op eenvoudige uitgangspunten en gezond verstand: evenwicht, afwisseling en gematigdheid.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via webshop@marcassou.be