Ons verhaal

1964

In 1964 richten de twee vrienden Alfred Grevesse, specialist in agro-alimentatie, en Jozef de Spiegeleire, industrieel die reeds in 1953 Imperial vleeswaren oprichtte, de nv. Champlon Salaisons op.

1966

Ze bouwen te Champlon-En-Ardenne, pal in het hart van de Ardennen, op het kruispunt tussen Marche, La Roche, Bastogne en Saint-Hubert een fabriek. Twee jaar later, in 1966, starten ze de productie op.
 
Hun devies luidt “More majorum”, wat betekent “Naar oud gebruik, volgens de oude tradities”.
 

1966

Hun eerste product is “Marcassou, het echte Ardense worstje”, gemaakt volgens een oud Ardens recept.
De ambachtelijke bereidingswijze en dito rooktraditie zorgen voor een fijne smaak die bij het grote publiek onmiddellijk in de smaak valt.
 

1967

Het succes zorgt voor een uitbreiding van het gamma, volledig bereid volgens de artisanale tradities maar met de allermodernste productie- en rijpingsmethoden.
Deze producten worden allemaal onder het kwaliteitsmerk Marcassou verdeeld.
 
De producten worden al gauw een succes in heel de Benelux.
 
 
Het bedrijf draait goed en krijgt voor de eerste keer een gezicht.  Een lachend, donkergroen everzwijntje met een bruine salami tussen de tanden met op de achtergrond 3 realistisch getekende dennenboompjes. Het everzwijn staat voortaan symbool voor het Ardense karakter van Marcassou.
 

1970

In de jaren ’70 groeit het bedrijf steeds verder.
Het lachende everzwijntje wordt aangepast aan de tijd. De nu volledig gestileerde tekening krijgt een lichtgroene kleur. De salami en het nieuwe lettertype van de tekst Marcassou worden rood. Er verdwijnen ook 2 tanden bij het everzwijn.
 

1976

In 1976 draagt de Jambon d’ Ardenne van Champlon Salaisons fier het “appellation d’origine” zegel.
Deze benaming is  beschermd door de Europese Unie en iedereen die dit product wil maken is gebonden aan heel strikte eisen zowel qua productie als geografische oorsprong.
 

1987

In 1987 ziet de Filet d’Ardenne het levenslicht. Deze Ardense lekkernij wordt bereid uit het allerfijnste deel van de ham, gerookt op artisanale wijze met een speciale kruidenmengeling.
Dit product wordt naast de droge worst het paradepaardje van Marcassou.
 

1990

Sinds 1990 past Marcassou de HACCP-principes toe en is daarmee de Belgische trendsetter op het gebied van kwaliteitscontrole.
De laatste 10 jaren is enorm geïnvesteerd in gebouwen, installaties en materiaal om een antwoord te kunnen bieden aan de stijgende vraag naar Marcassou-producten. De langdurige rijping van de worsten vraagt immers ook naar een grote fabrieksoppervlakte waar ze de ruimte hebben om te kunnen rijpen.
 
Vandaag is Marcassou nog steeds het meest verkochte merk van droge worsten. Jaarlijks worden meer dan 1.000.000 worstjes verkocht.
 

2020

Marcassou in een nieuw jasje! Aan de smaak verandert niets, wel aan de verpakking. We gaan voor een duurzame verpakking met volledig recycleerbaar karton en een fijne recycleerbare film. Goed voor 65% minder plastiek en 9 ton afval minder per jaar. De eerste verpakkingen die worden aangepast zijn deze van de Ardense charcuterie in sneetjes, de rest volgt later. Nog meer redenen om te genieten van Marcassou!